Cetatea Vulturilor

Cetatea OvechToamna se apropie si, odata cu ea, se reia programul Weekend Activ! Cum zona de la sud de Dunare nu inceteaza sa ne uimeasca prin frumusetea locurilor si bogatia vestigiilor, saptamana trecuta am dat o tura cu bicicleta prin Bulgaria si am descoperit o multime de obiective interesante. Unul dintre ele este Cetatea Ovech –  sau Cetatea Vulturilor cum i se mai spune!

Cetatea este construita pe o faleza inalta, in forma de nava, deasupra orasul Provadia. Un pod ingust o leaga de un alt platou stancos, ce poarta numele Kaleto, cuvant care vine din limba turca si inseamna fortificatie. Ambele platorui sunt pline de vestigii istorice.

Cetatea a fost construita in sec III d.Hr, iar din cercetările arheologice reiese că a fost locuita pana până în primele decenii ale secolului VII, apoi a fost parasita, după care apar din nou urme de locuire din secolul X-XI până la sfârșitul secolului XVII. Cetatea a fost locuita succesiv de traci, romani, bizantini, bulgari și turci. De-a lungul timpului a fost cunoscută sub mai multe nume, cel mai vechi consemnandu-se din vremea bizantinilor – Provat, care inseamna oaie, apoi bulgarii i-au spus Ovech, cuvant care are aceeasi semnificatie,  iar turcii Tash, care s-ar traduce prin Cetatea de Piatră.

Aici a domnit țarului Ivaylo (1277 – 1280), contele Amadeus al VI-lea de Savoia a fost intemnitat aici dupa expeditia sa din 1366 și tot pe aici a trecut  regel Poloniei si Ungarie Vladislav al III-lea Jagiello inainte de a batalia de la Varna (1444) unde si-a si gasit sfarsitul.

La început cetatea era mai degraba un fort cu funcții strict defensive, fiind folosit ca o barieră împotriva trupelor invadatoare către Pliska, Preslav și Veliko Tarnovo. Datorita asezarii pe ruta comerciala dintre interirorul tarii si mare, importanta sa a crescut rapid. In timpul celui de-al doilea tarat bulgar devine un important centru administrativ, cultural, religios și militar.

Cetatea este cucerita de turcii condusi de Ali Pasha în 1388, apoi bulgarii revin cativa ani mai tarziu, pentru ca in 1414, Musa, fiul lui Baiazid, sa o cucereasca definitiv. De atunci incepe declinul sau.

Cetatea are trei intrări, toate sapate in stanca si care s-au pastrat in forma originala. Doua dintre porti – cea estica si cea vestica – permit accesul, pe niste scari taiate in piatra, exclusiv pedestrilor, in timp ce pe poarta nordica, cea din care pleaca podul ce face legatura cu platoul vecin, puteau intra si carele. Se mai vad inca urmele rotilor, precum si urmele uneltelor folosite la saparea drumului.

In cetate se mai pot vedea urmele Bisericii metropolitane, cu mormintele calugarilor sapate adanc in stanca muntelui,  Inchisoarea si Turnul Cavalerului, fantana adanca de 70 m, precum si fundatiile caselor de la marginea falezei.

Foto: Tabere cu Suflet

3 thoughts on “Cetatea Vulturilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s