Weekend Activ in Valea cu Comori

Cetatea VulturilorIn weekendul prelungit de Ziua Educatiei va propunem sa ne urcam pe biciclete si sa descoperim impreuna, la sud de Dunare, o regiune pe cat de putin cunoscuta, pe atat de pitoreasca, plina de vestigii si cu o natura fermecatoare! Aici, dupa fiecare colt de stanca aflam cate o comoara: Cetati de Vulturi menite sa apere primele capitale ale Tarilor bulgari – Pliska si Preslav, Rezervatii Naturale, Biserici Rupestre sau Basoreliefuri maiestoase, declarate monument UNESCO, sculptate in munte de popoare vechi, pierdute in negura timpului!

Nu este un secret ca zona de la sud de Dunare este foarte bogata in locuri frumoase, cu monumente istorice si natura putin atinsa de mana omului. De curand, cu ocazia unei excursii in tara vecina, am descoperit Cetatea Vulturilor, precum si o regiune deosebit de frumoasa pe malurile raului Provadya. Si ne-a placut atat de mult incat ne-am dorit pe loc sa impartasim aceasta bucurie:)
Cum 5 octombrie este Ziua Mondiala a Educatiei si este zi libera, ne propunem sa profitam de aceasta minivacanta si sa mergem in Bulgaria, cu bicicletele! Iata programul, pe zile:


Ziua 1: Monumente UNESCO
In prima zi vom merge cu masinile pana la Madara. Aici vom admira primul obiectiv – Calaretul din Madara – vom urca pe scarile sapate in stanca (Eco poteka) pana la Cetatea de sus, dupa care ne suim pe biciclete si pornim pe Valea Provadya. Pe drum vom face un popas pentru o drumetie la Canionul Derelik si Cascada Sharlaka.

Date tehnice:
Traseu auto: 190 km
Traseu bicicleta: 24 km lungime, 100 m diferenta de nivel pozitiva, 300 m diferenta de nivel negativa (coborare).
Profil traseu velo: Se merge pe asfalt si drum forestier, predominant la vale
Obiective de vizitat: Calaretul din Madara, Canionul Derelik, Cascada Sharlaka, Valea Provadya

Calaretul din Madara
MadaraCalaretul din Madara este un basorelief sculptat în Evul Mediu timpuriu într-o stâncă aproape verticală, de 100 m înălțime, pe platoul Madara. Monumentul datează din preajma anului 710 e.n. și este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO. Relieful reprezintă un călăreț de 23 m înălțime, cu fața spre dreapta, aruncand o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena simbolizeaza, probabil, o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel, și este, probabil, reprezentat chiar el. Exista si o varianta conform careia basorelieful reprezinta un calaret trac.

Valea Provadya
ProvadyaRaul Provadya are o lungime de 120 km si izvoraste langa Sumen, pentru a se varsa in lacul Devnya de langa Varna. In partea superioara curge printre dealuri de clcar, in care a taiat mai multe chei pitoresti. Aici s-au gasit urme de locuire din cele mai vechi timpuri si tot aici se gaseste cel mai vechi oras fortificat din lume, Solnitsata.

Canionul Derelik si Cascada Sharlaka
SharlakaCanionul Derelik este ascuns intre dealurile din apropierea satului Mogila. Chiar in mijlocul canionului se afla cascada Sharlaka – o cascada verticala, de 3 m inaltime, care impresioneaza prin formele de relief in care a fost sapata. Traseul continua in amonte, traversarea cascadei facandu-se prin apa, cu ajutorul unei coarde montate deasupra.


Ziua 2: Cetatea Vulturilor
In ziua a doua a excursiei noastre ne vom bucura de locul de cazare, chiar in mijlocul Rezervatiei naturale Valul mare, apoi vom ne vom urca pe biciclete si vom cobora vijelios pana in satul Nevsha, dupa care ne vom relua drumul pe Valea Provadya. Vom face o scurta pauza pentru a admira cetatea Probityat Kamak si ii vom afla povestea, vom vorbi despre Umberto Eco si Manastirea Ravna, apoi vom pedala spre orasul Provadya unde vom vizita Cetatea Ovech si biserica rupestra Shashkanite.

Date tehnice:
Traseu bicicleta: 25 km lungime, 100 m diferenta de nivel.
Profil traseu velo: Se merge pe asfalt, pe poteci si pe drum de pamant.
Obiective de vizitat: Rezervatia naturala Valul Mic si Valul Mare, Cetatea Ovech, Manastirea rupestra Shashkanite, Probityat Kamak

Cetatea Ovech
Cetatea VulturilorCetatea dateaza din sec III d.Hr si este construita pe o stanca inalta, in forma de nava, deasupra orasului Provadya, ca o adevarata Cetate a Vulturilor! Un pod ingust o leaga de un alt platou stancos, unde se afla mai multe biserici rupestre. Cetatea are trei intrări, toate sapate in stanca si care s-au pastrat in forma originala. Doua dintre porti – cea estica si cea vestica – permit accesul, pe niste scari taiate in piatra, exclusiv pedestrilor, in timp ce pe poarta nordica, cea din care pleaca podul ce face legatura cu platoul vecin, puteau intra si carele. Se mai vad inca urmele rotilor, precum si urmele uneltelor folosite la saparea drumului. In cetate se mai pot vedea urmele Bisericii metropolitane, cu mormintele calugarilor sapate adanc in stanca muntelui, Inchisoarea si Turnul Cavalerului, fantana adanca de 70 m, precum si fundatiile caselor de la marginea falezei. Mai multe detalii

Manastirea rupestra Shashkanite
shaskaniteMănăstirea ce dateaza din sec XIII – XIV d.Hr, este formată din zece chilii situate pe mai multe nivele, sapate in stanca, intr-o faleza de calcar verticala, la o înălțime de 30 de metri.Chiliile sunt conectate prin tuneluri inguste. In una dintre chilii se afla un mic mormânt cu o cruce sculptată. Pe perete se mai pastreaza o mica parte din fresca originala.

Rezervatia naturala Valul Mic si Valul Mare
NevshaValoarea estetica a geotopurilor Voalul mare și Voalul mic constă în crestele calcaroase spectaculoase si in formele carstice interesante și coroanele spectaculoase, precum și în impresionantul relief de platou, tipic pentru canionul râului Provadiyska. Temeiurile geologice pentru protecție sunt completate de valoarea istorică a rămășițelor vechii mănăstiri stâncoase și de condițiile ecologice.

Probityat Kamak
probitiyat-kamakProbityat Kamak (Piatra gaurita) este o formatiune stancoasa deosebita, situata pe varful Ravna. Unii specialisti considera ca aici se gasea o cetate tracica, iar piatra avea functia de calendar astronomic. Zona este declarata Rezervatie naturala din 2006, cu scopul de a proteja un teritoriu cu un peisaj caracteristic, precum si mai multe specii protejate cum ar fi Vulturul egiptean.


Ziua 3: Cetati si Natura
In ultima zi a acestei aventuri vom merge pe Platoul Sumen unde vom vedea Cetati, Biserici Rupestre si ne vom plimba prin Parcul Natural, apoi vom cobora pe drumul spre vechea capitala a Primului Tarat Bulgar – Preslav – unde vom vedea Cetatea si Biserica de Aur.

Date tehnice:
Traseu auto: 190 km lungime,
Traseu bicicleta: 27 km lungime, 190 m diferenta de nivel pozitiva, 500 m diferenta de nivel negativa (coborare).
Profil traseu velo: Se merge pe asfalt si pe drumuri forestiere.
Obiective de vizitat: Platoul Sumen, Cetatea Sumen, Manastirea rupestra Kostadinov, Cetatea Preslav, Biserica de Aur

Platoul si Cetatea Sumen
SumenDeasupra orasului Sumen se afla un platou cu o altitudine de 500 m, de forma rotunda. Este considerat cel mai inalt platou din campia dunareana, iar pe el se gaseste un Parc Natural cu multe situri turistice, cum ar fi cetatea Sumen, mai multe mănăstiri rupestre și diferite fenomene carstice de suprafață și subterane (pesteri). Platoul are o suprafata de 73 km patrati, este acoperit in mare parte de paduri mixte de foioase si este strabatuit de o retea de trasee de bicicleta.
Cetatea Sumen se inalta pe o stanca, cu o vedere dominantă asupra orașului. Primii locuitori au fost tracii, incepand cu sec V i.Hr,, au urmat apoi romanii, bizantinii, iar în timpul primului și al doilea imperiu bulgar, cetatea devine locația orașului medieval Shumen. In anul 1444, după cucerirea otomană a Bulgariei, cetatea a fost asediată si cucerita de regele polonez Władysław III. În urma acestei bătălii cetatea a fost jefuită și daramată, iar conducătorii otomani au renuntat sa o mai refaca.

Cetatea Preslav si Biserica de Aur
PreslavIn sec X, datorita măreției clădirilor sale precum si a planificarii urbanistice impresionante pentru vremea respectiva, Preslav era considerat unul dintre cele mai importante orașe din Europa medievala, un adevărat rival pentru Constantinopol. A devenit capitala a Primului Imperiu Bulgar in 893, odata cu crestinarea lui Simeon cel Mare, deoarece vechea capitala de la Pliska era considerata plina de temple pagane. In 972 a fost atacata si pradata de printul kievan Viatoslav. In urma acestui atac cunoaste o recesiune dramatica din care nu si-a mai revenit vreodata.
Biserica de Aur (sau Biserica Rotundă) aflata in imediata apropiere a orasului vechi, este considerată “unul dintre cele mai impresionante monumente de arhitectură medievală”. Edificiul religios, desi partial conservat, impresioneaza prin forma sa, precum si prin maretia si bogatia decoratiunilor.

Manastirea rupestra Kostadinov
rockchurchKostadinov este cea mai mare și mai bine conservată dintre mănăstirile rupestre din Platoul Sumen. A fost sapata in faleza verticala la o înălțime de 10 m, accesul facandu-se pe scari de sfoara. Se mai poate vedea altarul și fragmente de fresce. Deasupra mănăstirii se afla o formațiune naturală interesantă numită „Ochiul” sau „Inelul”, unde se spune ca era un altar pagan din vremea tracilor.


Cazare
eaglerockEagle Rock: Vom sta in una dintre cele mai exclusiviste locatii, intr-un loc superb, in mijlocul rezervatiei naturale Valul Mare. Eagle Rock Green Club este un concept Eco, in care energia electrica utilizata este produsa in intregime din surse regenerabile. Sa mergem asadar printre Vulturi:) Mai multe detalii
Ca sa putem sa ne bucuram de aceasta locatie deosebita este necesar sa platim avansul cu o saptamana in avans, de aceea va rugam sa ne spuneti ferm daca veniti pana vineri, 25 septembrie. Va multumim!

Ce oferim: 2 nopti de cazare, mic dejun, gustare on bike, insotitor traseu si, cel mai important, multa voie buna, aer curat si amintiri de neuitat:)

Contributie: 155 Euro / persoana.
– Reducere 20% pentru detinatorii de carduri carduri Weekend Activ Mai multe detalii
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 15% reducere (pentru plati pana vineri, 25 septembrie)

Servicii suplimentare:
– In cazul in care vreti sa veniti cu noi, cu microbuzul, va luam cu drag:) Costul transportului (inclusiv transport bicicleta, vinieta, taxa pod) este de 35 Euro / pers. Atentie, locurile in microbuz sunt limitate!

Cine: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. In cazul in care nu sunteti membru si doriti sa deveniti, va rugam sa completati Formularul de Inscriere. Cotizatia anuala este 50 lei. Mai multe detalii

Inscriere: Inscrierile se pot face aici. Avansul este de 50%, iar termenul limita este vineri, 25 septembrie.

Masuri de prevenire a infectarii cu COVID 19: Ne propunem sa respectam regulile de igiena si de distantare fizica atat pe timpul transportului cat si pe traseu. Mai multe detalii

Alte informatii: Pentru orice alte detalii, va rugam nu ezitati sa ne contactati. Iata cum a fost in ultima mini vacanta in Bulgaria


Iesirea face parte din programul Weekend Activ, care este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanataos in randul Copiilor, prin stimulalarea Competitiei si a Sportului in natura. In cadrul acestui proiect ne propunem sa mergem vara la Catarat, Drumetie, Echitatie, Ture Velo sau Culturale, iar iarna la Schi si Snowboard. Astfel putem impartasi si altora bucuria miscarii in aer liber, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.

Sursa: Tabere cu Suflet, Wikipedia .com, Opoznai .bg

2 thoughts on “Weekend Activ in Valea cu Comori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s