La Catarat

EscaladaDupa excursia din Piatra Craiului, Weekendul Activ a continuat cu o noua aventura pe munte:) Caci am fost la catarat, la faleza de la Sf.Ana, iar copiii au escaladat in premiera un traseu cap de coarda!

Catararea pe stanca poate fi facuta in doua moduri: in mansa (top roping) sau cap de coarda (lead climbing). In prima varianta  asigurarea se face de sus, cu alte cuvinte coarda este tot timpul deasupra capului iar caderea este minima. Din acest motiv utilizam acest mod de catarare la copii si pentru initiere.
A doua varianta este mai aproape de alpinismul clasic. Secundul care asigura sta jos iar capul de coarda, pe masura ce urca, asigura coarda in diferite protectii montate pe stanca, cum ar fi pitoanele sau spiturile, astfel incat in timpul urcarii vor fi  momente in care capul se va afla deasupra oricarei asigurari. Acest tip de catarare necesita mult exercitiu, un nivel inalt si o tehnica foarte buna pe stanca.

Copiii de la ultima iesire la catarat participasera la mai multe Tabere de Alpinism si aveau cunostintele necesare, asa ca am considerat ca a venit timpul sa treaca la nivelul superior! Dupa ce s-au antrenat exersand de mai multe ori, in mansa, miscarile de asigurare, a venit momentul cel mare si mult asteptat:) Si spre bucuira noastra, copiii au reusit sa parcurga o mare parte din traseu, cap de coarda, cu buclele montate. Pentru usurinta, am inlocuit buclele cu anouri lungi.

Iata cateva poze:

Foto: Maria Georgescu, Tabere cu Suflet

One thought on “La Catarat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s