La inceputul lunii viitoare va invitam la o iesire de doua zile pe traseele din sudul Dobrogei in care sa descoperim, din saua bicicletei, frumusetile ei bine ascunse si putin cunoscute! Caci aici se afla Cetati si Monumente antice uriase, vai adanci si canarale in peretii carora gasim Pesteri locuite din vremuri indepartate si Biserici rupestre mai vechi decat cele de la Ivanovo!
In weekendul 7-8 noiembrie va propunem o iesire de doua zile, cu bicicletele in sudul Dobrogei, foarte aproape de granita bulgara. Iata programul detaliat pe zile:
Ziua 1: Canaraua Fetei
Distanta auto: 165 km
Distanta velo: 18 km
Diferenta de nivel: 150 m
Obiective vizitate: Rezervatia Naturala, Canaraua Fetei, Schitul Sf, Gherman, Lacul Iortmac
In drum spre destinatia noastra vom traversa Dunarea cu bacul, apoi vom parcurge, cu masina, fisia ingusta de pamant dintre Dunare si frontiera sudica a Romaniei, unde vom trece pe langa Manastirea Dervent si lacul Bugeac. Ajunsi la Baneasa – destinatia noastra, ne vom caza, vom manca, apoi ne vom sui pe biciclete si vom porni sa exploram Rezervatia Naturala Canaraua Fetei!
Canaraua Fetei
Canaraua Fetei este o vale adanca, acum seaca, prin care se spune ca, pe vremuri, curgea un brat al marelui Istru. Acum valea este strajuita de o padure deasa si de un canion inalt de calcar, din peretii caruia ne privesc ochii goi ai pesterilor rupestre. Aici s-au nevoit in urma cu 1700 de ani martiri si calugari asceti. Dupa ce vom afla legenda locului, vom incerca sa urcam si noi la pesterile canaralei.
De aici vom continua prin Rezervatie pana la Manastirea Sf.Gherasim si pana la Lacul Iortmac. Mai multe detalii
Ziua 2: Cultura si Istorie
Distanta velo: 18 km / 34 km
Diferenta de nivel: 138 m / 270 m
Obiective vizitate: Monumentul Tropaeum Traiani, Cetatea Tropaensium, Valea Urluia, Manastirea Adancata, Cheile Decebal, Pestera Casa Hotilor, Lacul Vederoasa si locul fosilifer Aliman
In ziua a doua vom face o incursiune pe Valea Urluia. Vom merge mai intai la Adamclisi, unde vom vedea Cetatea si Monumentul lui Traian, apoi vom cobora spre Lacul Vederoasa. Sunt doua variante de traseu.
Monumentul Tropaeum Traiani
Complexul de la Adamclisi a fost construit in 109 e.n., pentru a comemora Batalia de la Adamclisi (102 e.n.), o batalie decisiva a Primului Razboi Daco Roman (101 – 102 e.n.). Complexul cuprinde Monumentul Tropaeum Traiani – inchinat imparatului Traian invingator in fata dacilor, Cetatea Tropaensium si Mausoleul Generalului Roman. Constructia de dimensiuni impresionante – 40 m inaltine si 40 m diametru – constituie unul dintre cele mai însemnate monumente de artă provincială de pe toată întinderea lumi imperiale romane. Pe circumferinta sa se aflau 54 de metope, recuperate in mare parte, de o importanţă inestimabilă pentru istoria dacilor, comparabile ca valoare cu cele de pe Columna lui Traian.
Cetatea Tropaensium
Cetatea Tropaensium (Cetataea Trofeului) a fost construită la ordinele împăratului Traian pentru familiile veteranilor care au participat la războaiele dacice. Orasul ajunge la rangul de «municipium» in vremea imparatului Septimiu Sever (193-211), apoi este distrus de goti si reconstruit din temelii in vremea imparatului Constantin cel Mare, dupa cum ne arata o inscriptie din anul 316. Inconjurata de ziduri groase, cu bastioane, si avand o suprafata uriasa, este considerata cea mai mare aşezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei. In interiorul cetatii se afla Basilica Forensis – una dintre cele mai mari biserici din Moesia.
Valea Urluia
Valea Urluia este o vale tipica reliefului din sudul Dobrogei, puternic meandrata, cu versanti abrupti si inalti (canarale in limbaj local) si cu fund plat (ceair in limbajul local). De-a lungul vaii intalnim micii pesteri, chei si alte formatiuni carstice, Cheile Decebal, satul parasit Adancata, Manastirea Adancata, precum si locul fosilifer Aliman. La capatul din aval se formeaza doua lacuri – Lacul Vederoasa si Lacul Sapul, apoi se varsa in Dunare in dreptul Cetatii Sacidava.
Pestera Casa Hotilor
Aproape de varsarea Vaii Urluia in Lacul Vederoasa, nu departe de punctul fosilifer Aliman, intr-un meandru larg al vaii strajuit de pereti de calcar, se afla Peștera Casa Hoților. Peștera are o întindere de aproximativ 14 metri si trei intrări. Pestera a fost formata natural, insa pe pereti se vad urme de locuire si de largire antropica a galeriilor. Se spune că aici și-ar fi găsit adăpost haducii din sec XV si că, la un moment dat, chiar au fost găsite pistoale și armament în interiorul peșterii.
Cand
7 – 8 noiembrie 2020
Cazare
Pensiunea Ambasador este o pensiune eleganta, de 3 stele situata in localitatea Baneasa, cu camere de 2 sau 3 paturi, cu baie in camera. Participantii la tura de recunoastere au recomandat-o ca fiind “foarte draguta”🙂
Cine: Oricine isi doreste sa participe la o tura frumoasa, cu bicicleta:) Primim si parinti, cu conditia sa fie membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. Este recomandat sa aveti putin antrenament si o bicicleta echipata corespunzator.
Ce oferim: o noapte de cazare, mic dejun, pranz on bike, cina, insotitor traseu si, cel mai important, multa voie buna, aer curat si amintiri de neuitat:)
Contributie: 450 lei / persoana. Un avans de 50% trebuie platit pana duminica, 1 noiembrie.
– Reducere 20% pentru detinatorii de carduri Weekend Activ Mai multe detalii
– Contributia nu acopera transportul, taxa de ferry (10 Euro / masina / tronson) si intrarile la obiective.
Servicii suplimentare: La cerere putem sa oferim si transport sau inchiriere bicicleta, insa va rugam sa ne spuneti din timp. Costul pentru transport, inclusiv bicicleta si taxe ferry, este de 100 lei / pers, iar inchirierea bicicletei costa 60 lei / zi.
Membrii: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. Mai multe detalii
In cazul in care doriti sa deveniti membru, va rugam sa completati Formularul de Inscriere
Inscriere: Mai multe detalii veti primi dupa ce va inscrieti. Termenul limita pentru plata avansului este duminica, 1 noiembrie.
Alte informatii: Pentru orice alte detalii, va rugam nu ezitati sa ne contactati. Iata cum a fost la ultima tura pe acest traseu.
Iesirea face parte din programul Weekend Activ, care este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanataos in randul Copiilor, prin stimulalarea Competitiei si a Sportului in natura. In cadrul acestui proiect ne propunem sa mergem vara la Catarat, Drumetie, Echitatie, Ture Velo sau Culturale, iar iarna la Schi si Snowboard. Astfel putem impartasi si altora bucuria miscarii in aer liber, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.
Sursa: wikipedia, Bogdan Coritoru, Ica Giurgiu
2 thoughts on “Canaraua Fetii”