Cu bicicletele la Herasti

TabereCuSuflet0021Weekendul acesta am profitat de vremea frumoasa si am facut o frumoasa plimbare cu bicicletele pe malul Argesului, in care am vazut Palatul Udriste Nasturel si Biserica din Herasti, ruinele Palatului Constantin Cantacuzino de la Mironesti, podul Anghel Saligny si alte cateva obiective interesante!

Tura a inceput cu vizita la Casa de Piatra din Herasti, constructie unica in Romania, numit si Palatul Udriste Nasturel dupa numele celui care l-a construit, apoi am vizitat Biserica Sf.Treime de langa palat si ne-am delectat cu povestile parintelui Mihai Podaru. Dupa ce ne-am luat la revedere, ne-am suit pe biciclete si am continuat spre padurea Valea Dragului, locul plin de mistere despre care localnicii povestesc ca a gazduit o garnizoana ruseasca in timpul razboiului si ca exista un tunel din palat pana aici. Noi am descoperit o multime de ruine interesante – urme ale unor constructii militare despre care am aflat mai apoi ca  faceau parte dintr-o unitate de rachete antiaeriene. Dupa ce ne-am plimbat printre butele si gropile uriase, am continuat pe poteci din ce in ce mai firave pana am ajuns la marginea padurii. A nins in urma cu cateva zile, iar printre copaci se mai vedeau pe alocuri portiuni cu zapada.
De aici pana pe malul Sabarului mai aveam aproximativ 1 km pe un drum agricol. A fost o munca de Sisif insa, caci ultimele ninsori ingreunasera pamantul care se lipea ca un clei de rotile bicicletelor blocandu-le, asa ca trebuia sa ne oprim sa le curatam.
Dupa ce am scapat de portiunea dificila, am intrat pe drumul de pamant de pe malul Argesului. Drumul ne-a parasit la un moment dat luand-o pe camp, spre dreapta, noi am continuat insa pe mal, pe poteci de pamant si nisip, pana la Gostinari. Aici am trecut pe langa Schitul ruinat al lui Barbu Belu, pe care l-am vizitat cu alta ocazie, iar peste apa, sus in varful  unui deal, am zarit ruinele Palatului lui Constantin Cantacuzion, despre care cronicarii spuneau ca este la fel de frumos ca cele din Constantinopole. Am traversat Argesul pe podul de tuburi si am trecut pe sub dealul Mironestilor apoi ne-am continuat drumul prin lunca Argesului, pe o portiune din ce in ce mai salbatica, atipica pentru zona de campie, pe sub faleze inalte, unde ulterior am aflat ca arheologii au gasit urmele unei intinse asezari gete-dacice. Dupa ce am iesit din acest mic defileu, am revenit pe drumul de pamant de pe dig, drum care ne-a purtat fara incidente – cu exceptie unei pene pe inunecate – pana la podul lui Anghel Saligny de peste Arges. Aici pe mal am zarit Conacul Stolojan – ultimul obiectiv din aceasta frumoasa iesire!

Mai multe detalii despre toate obiectivele intalnite, intr-un articol viitor. Pana atunci va marturisim ca ne-a placut atat de mult incat abia asteptam sa repetam tura la primavara:)

Foto: Demi Tipa, Tabere cu Suflet

5 thoughts on “Cu bicicletele la Herasti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s